לקבלת יעוץ ותיאום פגישה

השאירו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

    סכסוך ירושה בנחלה חקלאית

    תמ"ש 63636-03-17 ע.נ. נ' י.נ. ואח' (ניתן ביום 14/03/19)

    עובדות המקרה:

    המדובר על תיק במסגרתו עתר תובע ליתן צו הקובע, כי הוא זה שיוכר ויאושר בהתאם להוראות ס' 114 לחוק הירושה כיורש המוכן ומסוגל לקיים את המשק. כן ביקש לקבוע כי הנתבע בהתנהגותו ובהתנהלותו ויתר או מושתק מלטעון להיותו מי שיוכר כיורש המשק מכוח הוראות ס' 114 לחוק הירושה. התובע פירט כי הוא יכול ליצור לעצמו יכולת כלכלית להמשיך ולקיים את הנחלה בשלמות וביעילות ולהיות מוכר כיורש של המשק בהתאם לס' 114 לחוק הירושה. ויש לו יכולת כספית לממן את רכישת חלקו של הנתבע לפי סכום שייקבע. ביום 27.05.2018, התקיים דיון בנוכחות הצדדים וב"כ, שלאחריו ניתנה החלטה בה צוין כי במסגרת תגובת הנתבע לבקשה למינוי שמאי – פירט הנתבע כי התובע ורעייתו הוכרזו כ"לקוח מוגבל חמור". משכך ובניגוד לטענות בכתב התביעה, אין להם יכולת כלכלית לממן את רכישת חלקו של הנתבע במשק. בנסיבות האמורות, צוין בהחלטה כי יש צדק בטענת הנתבע לפיה, דין התביעה להיות מסולקת על הסף, בהיעדר יכולת כלכלית לתובע וכי מדובר בתביעת סרק. הודגש, כי אין בכוונת בית המשפט לבזבז זמן שיפוטי יקר בניהול ההליך. אי לכך, נקבע בהחלטה כי בטרם יקודם ההליך – יגיש התובע תצהיר, בצירוף אסמכתאות, בדבר היותו לקוח מוגבל חמור אם לאו, וכן אסמכתאות ליכולתו הכלכלית הנטענת בכתב תביעתו. בהתאם להחלטה האמורה, הגיש התובע ביום 11.06.2018 תצהיר לו צירף אישור בנק ולפיו, הוא ואשתו אינם מוגדרים כלקוח מוגבל בבנק.

    קביעת בית המשפט

    סעיף 114 לחוק הירושה קובע, כי בהיעדר הסכמה בין היורשים, יחליט בית המשפט עפ"י הנסיבות, מי מהם הוא היורש שיוכר כיורש המוכן ומסוגל לקיים את המשק החקלאי. אכן, כפי שהצביע התובע בעצמו – כבר נקבע בפסיקה כי המבחנים המסורתיים של יכולת ומסוגלות עפ"י ס' 114 לחוק הירושה תש כוחם, כאשר המשקים אינם משמשים עוד לייצור חקלאי אלא כנכס נדל"ן יקר ערך. במציאות כיום יש מקום לבחון את המסוגלות והיכולת במשקפיים כלכליים [ר' עמ"ש (חי') 54474-05-16] ש.ב. נ' פ.פ (פורסם בנבו, 21.12.2016 וההפניות שם]. התובע, כמפורט לעיל, שב וחזר במסגרת תגובותיו ותצהיריו שנתבקש להגיש – כי יש לו היכולת הכלכלית לעמוד בסכום שייקבע על מנת לממן את עלות מימון מימוש הנחלה בשלמותה ורכישת חלקו של הנתבע. בידי התובע מצויות כל הראיות להוכיח ולו לכאורה, על מצב כלכלי איתן, על היקף הכנסות גבוה אל מול ההוצאות, על יכולת לקבל מימון מבנק ממשכן ועל יכולת לשאת בהחזר חודשי של משכנתא. העובדה כי התובע בחר שלא להציג ראיות אלו ושלא לפרט דבר, לאחר שקיבל מספר הזדמנויות לעשות כן, פועלת כאמור לרעתו ומובילה אך ורק למסקנה יחידה כי יכולת התובע לשלם את הפיצוי ו/או להסדיר את החריגות במשק, הינה אך ורק מתוך מימוש המשק ומכירתו לצד ג'.

    נוכח האמור התביעה סולקה על הסף

    עינינו הרואות כי עם הישנות העיתים, המבחן הכלכלי לצורך הוכחת "מסוגל ויכול לקיים" בהתאם לסעיף 114 לחוק הירושה הפך בדיקה כלכלית גרידא נוכח העובדה שהמשקים לא מייצרים תוצרת אמיתית מכיוון שהפכו לנכס נדל"ן לכל דבר. לפיכך ירושה של משק חקלאי הפכה לקשה מבעבר ולכן אנו ממליצים לנסות וליצור חלוקה מקדמית עוד בטרם המוריש הולך לעולמו על ידי הסדרה בין היורשים.

    ליעוץ בענייני ירושה בנחלה חקלאית פנו אלינו כבר עתה לטלפון 04-8100170

    לקבלת יעוץ ותיאום פגישה

    השאירו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם

      פרסום עורכי דין באינטרנט פרסום עורכי דין באינטרנט